Viatge d’anada i tornada 2013 Mai és tard! (article de Marta R. Peribañez)

moviments

Durant quatre tardes m’he trobat amb un grup de persones capaces d’explicar les seves expectatives a una pedra, la qual ni jutja, ni fa cap retorn, només és present i testimoni d’un encontre: Mai és tard!, un petit taller en què les emocions són el fil que transita pels cossos d’un grup de 20-24 dones (són la majoria) que o bé se les anomena “gent gran” o bé tenen un cos adolorit per la fibromiàlgia.

improvisació

Sigui quina sigui la seva condició, són persones que assisteixen a una Escola de salut (que és també escola de vida), espai d’aprenentatge i escolta, en el que es faciliten eines i es visibilitzen els recursos propis, reconeixent-se portadores de sabers, com diu el company Mario Robles.

miralls

Donat que de l’Escola de salut el taller d’emocions és el que té una major durada i cert sentit de procés, pot semblar un espai terapèutic. Res més lluny: ni està concebut com a tal ni és el marc per fer-ho. El taller és un espai divulgatiu i facilitador de coneixements, un espai experiencial i lúdic –jugar és una cosa molt sèria!–, d’un ara i aquí preciós que ens permet posar la mirada més enllà del nostre melic, empatitzar, sentir plaer, donar-se permís, prendre conciència i estar present.

fang

El taller possibilita anar més enllà de ser el participant que rep informació per ser subjecte actiu que l’elabora, a través de dinàmiques de creació expressives en aquest cas des de la plàstica, l’escriptura creativa i el treball corporal. Els desitjos poden ser expressats a través d’altres llenguatges, més polièdrics i oberts que la paraula, i així, el recorregut simbòlic traça un camí comú.

D’aquesta manera hem confeccionat mapes de records creatius, on hem recuperat l’infant que juga i gaudeix del joc, reconeixent el plaer que aquest genera; hem elaborat i escenificat receptes per no sentir por, ni reconcor, per sentir gratitud o menys tristesa, sabent que, com en totes les receptes, mai surten igual, i cadascú té el seu ingredient especial. Hem treballat la imatge corporal i la sensibilitat a través del fang i d’un mar que ens ha portat de nou allà d’on venim: les profunditats de les emocionsen la que ens banyem cada dia, l’onatge que ens porta vivències i la respiració que regula el nostre dia a dia.

L’Escola de salut també és una escola per a mi, perquè tots som mestres i aprenents, i l’intercanvi intergeneracional m’enriqueix, em qüestiona, em provoca, em desconcerta, m’il·lusiona i m’apassiona.

Marta R. Peribañez: artterapeuta, licenciada en belles arts i coautora del projecte de creació «De les Parts al Tot» i «Matinals de Dibuix«.

Deja tu comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s